top of page
HellasNetTv

Αχαΐα: Αδύνατοι οι έλεγχοι για την εφαρμογή μέτρων κατά του κορονοϊού από τους δήμους - Οι δυσκολίες

Δυσκολίες παρατηρούνται στην εφαρμογή της έκκλησης που απηύθυνε η κυβέρνηση προς τους δήμους, από τους οποίους ζήτησε να εντείνουν τους ελέγχους για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορονοϊού. Η Πάτρα είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία ενώ η Αιγιάλεια (που μετέχει στους ελέγχους) αριθμεί μόλις τέσσερις δημοτικούς αστυνομικούς.


Ερωτηματικά προκλήθηκαν στην Πάτρα με το άκουσμα της πρότασης που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους δήμους και τις περιφέρειες, να συνδράμουν περαιτέρω τον κεντρικό μηχανισμό στους ελέγχους.


Αφενός δεν έχει επανιδρυθεί η δημοτική αστυνομία κατ' επιλογή της δημοτικής αρχής, και αφετέρου -όπως έλεγαν στην «Π» πηγές της Μαιζώνος- δεν έχουν αρμοδιότητα οι υπηρεσίες του Δήμου να ασκούν ελέγχους για τον κορονοϊό. Θεωρούν ότι όλο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κρατικής διοίκησης να μεταθέσει ευθύνες και αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.


Επιπλέον, διακρίνουν και μία τάση υπερτίμησης της ατομικής ευθύνης που έχει κάθε πολίτης απέναντι στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η κεντρική διοίκηση οφείλει να υλοποιεί τις αποφάσεις που λαμβάνει αντί να τις μεταθέτει σε άλλες βαθμίδες διοίκησης και μας επισήμαναν ότι είναι φανερή η δυσκολία εφαρμογής αυτών των αποφάσεων, από τις κρατικές υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα να κάνουν ελέγχους και να αποτρέπουν το συνωστισμό για την προστασία από την εξάπλωση της πανδημίας.


ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ


Στον Δήμο Αιγιάλειας, τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακά στην Αχαΐα και με μια ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων, λειτουργεί μεν η δημοτική αστυνομία, αλλά διαθέτει μόλις τέσσερα άτομα. Το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας μετέχει στους ελέγχους, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.


πηγη: pelop.gr






2 views0 comments

Comments


bottom of page