top of page
HellasNetTv

Αχαΐα: Κυκλώνας καταλήψεων σε γενική παθητικότητα - Σχεδόν ένα στα δύο σχολεία κλειστά

Προβληματική έκταση πήρε το φαινόμενο των καταλήψεων στα σχολεία της περιοχής, υπό συνθήκη απροκάλυπτης κομματικής υπόθαλψης και συγκατάβασης, στην οποία ποροχώρησε χθες, ανοιχτά σχεδόν ο δήμαρχος Πατρέων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, υπό κατάληψη τελούσαν χθες 50 σχολεία, επί συνόλου 115, ποσοστό άνω του 40%, το οποίο θεωρείται πλέον πολύ σοβαρό.


Αποτελεί ερωτηματικό αν η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει ή θα παρουσιάσει ύφεση. Ελπίζεται ότι η χθεσινή διόγκωση σχετίζεται με τη διαδήλωση που έγινε χθες και που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα, στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αλλά μετατέθηκε, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολείων που επέβαλε ο κυκλώνας Ιανός.


Η εβδομάδα ξεκίνησε με άλλον κυκλώνα, που συνοδεύθηκε από διαδήλωση στο κέντρο. Στο επίκεντρο είναι το αίτημα για λιγότερους μαθητές ανά τάξη, αν και εκτιμάται ότι το αίτημα αυτό είναι προσχηματικό, καθώς είναι ευδιάκριτος ο ρόλος της ΚΝΕ στο φούσκωμα του κύματος, υπό τον παθητικό ρόλο όλων των άλλων παραγόντων της εκπαίδευσης, αλλά και των γονέων, που παρακολουθούν αμήχανα.


Ηταν χαρακτηριστική η ανάμειξη του Κώστα Πελετίδη στη χθεσινή κινητοποίηση. Ο δήμαρχος εμφανίστηκε στην πορεία των μαθητών που πέρασε έξω από το δημαρχείο, όπου και έγινε στάση για τους χαιρετίσει:


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

«Στον αγώνα που κάνετε δεν είστε μόνοι σας. Είμαστε όλοι μαζί σας. Οι μαθητές δεν είναι ''κόστος'' όπως τους βλέπουν αυτοί που κυβερνούν και που δεν διστάζουν να σκορπούν χρήματα για εξοπλιστικά, να συγκεντρώνουν τον πλούτο για τους λίγους αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα των παιδιών μας.

Είναι μάθημα αγώνα αυτό που δίνετε σήμερα.

Πολλά από τα αιτήματά σας τα έχουμε θέσει εξαρχής ως δημοτική αρχή και τα στηρίζουμε.


Καλή συνέχεια, καλό αγώνα».


ΣΤΗ Β΄ΒΑΘΜΙΑ

Η πορεία πέρασε από τις εγκαταστάσεις της Β' Βάθμιας εκπαίδευσης. Αντιπροσωπεία μαθητών ζήτησε ακρόαση από τον προϊστάμενο Α. Ζέρβα. Ο τελευταίος δέχθηκε πέντε εκπροσώπους των μαθητών και επιχείρησε να τους εξηγήσει την κείμενη νομοθεσία και το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, σε μια μακρά συνάντηση, η οποία δεν απέδωσε καρπούς. Οι μαθητές απλώς αποχώρησαν αφοσιωμένοι στα αιτήματα - συνθήματά τους.


Η γραμμή της διεύθυνσης είναι «ψυχραιμία και διάλογος», κάτι που σημαίνει ότι η στρατηγική της πολιτείας ποντάρει σε βαθμιαίο εκφυλισμό, χωρίς δεύτερο πλάνο.

Αναφέρθηκε ότι σε ένα σχολείο της Πάτρας εμφανίστηκαν και σημαίες με κομματική ταυτότητα, αλλά αυτό είναι παρονυχίδα.


Η ΕΛΜΕ δεν παίρνει θέση για τις καταλήψεις

Από πλευράς της η ΕΛΜΕ Αχαΐας προέβη σε έγγραφη παρέμβαση κατά την οποία έμμεσα υιοθετεί την ανησυχία που καταθέτουν οι μαθητές, διατυπώνοντας ανάλογη για λογαριασμό των εκπαιδευτικών και χωρίς πάντως να αποδοκιμάζει τις καταλήψεις, ούτε και να παίρνει θέση γι' αυτές.


Η ΕΛΜΕ μιλά για «δίνη αβεβαιότητας και ανασφάλειας», την οποία έχουν να διαχειριστούν οι εκπαιδευτικοί. Ητοι, πρόκειται για «υπερμεγέθη τμήματα, με μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών, με υγειονομικά πρωτόκολλα χωρίς υγειονομικό προσωπικό και μηδενική επιμόρφωση, με ανεπαρκή και άστοχη προμήθεια μασκών, με ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, με συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων. Η κυβέρνηση δέχεται βολές για «νεοφιλελεύθερη πολιτική της μετάλλαξης του δημόσιου σχολείου. Η ΕΛΜΕ προτείνει σε κάθε σχολική κοινότητα τη συγκρότηση κινήματος «που θα οργανώσει με επιστημονική και κοινωνική ευθύνη πραγματικά μέτρα υγειονομικής προστασίας και θα υπερασπισθεί δημιουργικά την μορφωτική αποστολή του δημόσιου σχολείου».


Η πρότασή της είναι «σε όποιο σχολείο υπάρχουν ανενεργές αίθουσες, οι εκπαιδευτικοί μέσω του συλλόγου διδασκόντων να προχωρήσουν σε σπάσιμο των μεγάλων τμημάτων, ζητώντας παράλληλα τους αντίστοιχους καθηγητές αν δεν υπάρχουν στο σχολείο». Καταλήγει με αιτήματα υγειονομικής θωράκισης- ανώτατο όριο 15 μαθητές στην αίθουσα- και θέτει ζήτημα να μην γίνεται διαδικτυακή παράδοση στα μαθήματα. Θα ακολοθήσει κινητοποίηση απόψε στην πλατεία Γεωργίου, 6.30 μμ, και έκτακτη συνέλευση μεθαύριο, 6 μμ, στο προαύλιο του 6ου και 11ου ΓΕΛ


Αυτήν ξέρει, αυτήν εμπιστεύεται

«Η θέση των παιδιών μας είναι στις τάξεις και στα θρανία τους» σχολίασε επικριτικά η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου, «και όχι στα πεζοδρόμια με ντουντούκες και πανό, όπως θέλει ο κ. Πελετίδης» για τη συμμετοχή του Δημάρχου Πατρέων στις χθεσινές κινητοποιήσεις των μαθητών.

Η βουλευτής επισήμανε ότι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι προτεραιότητα και ανέφερε ότι μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, «…αφήνουμε τον κ. Πελετίδη στη μοναξιά της ντουντούκας. Αυτή ξέρει, αυτή εμπιστεύεται». Και υποστήριξε ότι στις τάξεις μαθαίνουν να είναι υπεύθυνοι πολίτες και να σέβονται το κοινωνικό σύνολο, τηρώντας, ειδικά φέτος, τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.






2 views0 comments

Comentários


bottom of page