Την έντονη αντίδραση του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια προκάλεσε η παρέμβαση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις στην ποινική υπόθεση ανθρωποκτονίας του Αμερικανού πολίτη Μπακάρι Χέντερσον, που εισάγεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, μετά από τρεις αναβολές.
Ο κ. Κούγιας που είναι συνήγορος υπεράσπισης τριών νεαρών Σέρβων κατηγορουμένων, με ανακοίνωσή του, αναφέρει «η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κ.Καμάλα Χάρις, σε επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προέβη σε μία απαράδεκτη για τη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών στην Ελλάδα παρέμβαση, ζητώντας να μάθει από τον κ. Μητσοτάκη ”πότε θα δικαστούν οι δολοφόνοι του Αμερικανού πολίτη Χέντερσον”.
Η παρέμβασις της κ. Καμάλα Χάρις δεν θα με ενοχλούσε καθόλου, εάν στην ίδια είδηση που δημοσιεύτηκε σε όλα τα ΜΜΕ δεν περιελαμβάνετο η απάντησις του κου Πρωθυπουργού «ότι θα παρακολουθεί προσωπικά και μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης τη συγκεκριμένη δίκη”».
Η ΔΙΑΡΡΟΗ
Να σημειωθεί ότι η διαρροή της παρέμβασης έγινε λίγες ώρες μετά τη διήμερη διακοπή της δίκης, κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Κούγια, λόγω απουσίας του σε άλλη δίκη.
Η πρόεδρος του ΜΟΕ τόνισε προς τους διάδικους ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει άλλο την εκδίκαση της υπόθεσης και ενημέρωσε τους τρεις κατηγορούμενους που εκπροσωπεί ο κ. Κούγιας, ότι θα πρέπει να έχουν εναλλακτική, στην περίπτωση που εμφανιστεί νέο κόλλημα εκ μέρους του γνωστού ποινικολόγου.
Ο κ. Κούγιας τονίζει ακόμα στη δήλωσή του, ότι οι τρεις Σέρβοι φοιτητές που υπερασπίζεται, είναι μέλη εξαιρετικών οικογενειών και καταδικάστηκαν με νόμιμη μεταβολή της κατηγορίας, αντί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και τους επιβλήθηκαν ποινές καθείρξεως 9 ετών με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου.
O εισαγγελέας Εφετών Πατρών άσκησε έφεση κατά αυτής της απόφασης, χωρίς καμία νομική και ουσιαστική υποδομή, αγνοώντας την ομόφωνη απόφαση τόσο των τακτικών δικαστών, όσο και των ενόρκων και έτσι η υπόθεσις αρχίζει να εκδικάζεται από μηδενική βάση.
ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;
Ο κ. Κούγιας σημειώνει ότι «η παρέμβασις της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αλλά κυρίως η εκτός κάθε νομιμότητος και πολιτικής αισθητικής απάντησις του κ. Μητσοτάκη δημιουργεί τόσο στους εντολείς μου, όσο και σ’ εμένα προσωπικά μία ακραία ανασφάλεια για το εάν η δίκη, η οποία αρχίζει αύριο το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, θα είναι μία δίκαιη δίκη ή θα είναι μία δίκη που οι τακτικοί δκαστές και ο εισαγγελέας θα επιτηρούνται κάθε ημέρα από τους προϊσταμένους τους, από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και όλοι αυτοί θα δίνουν αναφορά στον Πρέσβη των ΗΠΑ και αυτός στον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αυτός με τη σειρά του στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Καμάλα Χάρις.
Διερωτώμαι με ποιο δικαίωμα ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης θα παρακολουθεί τις συνθήκες της συγκεκριμένης δίκης.
Ποιος θα είναι αυτός που θα τον ενημερώνει;
Ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει τακτικούς δικαστές, εισαγγελείς, αλλά και ενόρκους;
Μήπως έχουμε μεταβληθεί σε αμερικανικό προτεκτοράτο και στο τέλος ακόμα και η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα λειτουργεί με συνθήκες που θα επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ;».
Πηγή: pelop.gr
コメント