top of page
  • HellasNetTv

Μετάλλαξη Όμικρον και θάνατοι βάζουν stop σε καρναβάλια και χαλάρωση μέτρων


Άκρως προβληματισμένοι εμφανίστηκαν οι επιστήμονες στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε για να εξετάσει τη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν. Για την ώρα «φρενάρουν» οι αλλαγές σε γήπεδα και διασκέδαση, ενώ τα καρναβάλια πάνε προς αναβολή.

Αιτία είναι η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον που ασκεί ασφυκτική επίθεση στο σύστημα Υγείας αλλά και ο σταθερά υψηλός αριθμός θανάτων κάθε 24ωρο. Έτσι, για τρίτη χρονιά φαίνεται ότι θα καρναβάλια δεν θα… βγουν στους δρόμους, ενώ για την ώρα δεν χαλαρώνουν τα μέτρα σε ό,τι αφορά στα γήπεδα και τη νυχτερινή διασκέδαση. Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα, όταν θα συζητηθεί ξανά το θέμα. Οι προϋποθέσεις για να γίνουν οι αποκριάτικες παρελάσεις και να αυξηθεί ο κόσμος στα γήπεδα.

Ο εφησυχασμός είναι απαγορευμένη λέξη, μιας και οι επιστήμονες διαπιστώνουν υψηλή διασπορά κορονοϊού σε όλη τη χώρα, με τα κρούσματα να σταθεροποιούνται κοντά στις 20.000 καθημερινά.

Μία από τις περιοχές μάλιστα που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες είναι και η Πάτρα, πόλη που πρωτοστατεί στις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Έτσι και αυτή τη χρονιά -την τρίτη κατά σειρά από το 2020- ο κορονοϊός ακυρώνει τις παρελάσεις της Αποκριάς, όχι μόνο στην Πάτρα αλλά σε όλη τη χώρα.

Οι εκδηλώσεις αυτές που διεξάγονται σε κάθε πόλη, αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, εξηγεί το σκεπτικό της επιτροπής μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Το να επιτραπούν εκδηλώσεις υπερδιασποράς σε όλη τη χώρα αυτήν την χρονική στιγμή, θα αναζωπυρώσει ένα κύμα το οποίο παρουσιάζει αργή ύφεση. Θα έχει άσχημες επιπτώσεις. Τα καρναβάλια αποτελούν γεγονότα υπερμετάδοσης, που εάν τα αφήσουμε ανεξέλεγκτα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως θα προκαλέσουν και περισσότερες εισαγωγές και περισσότερους θανάτους. Αυτό θα το δούμε να συμβεί», σημειώνει.

Ένας επιπλέον παράγοντας που εμπόδισε τους επιστήμονες να δώσουν «πράσινο» φως στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού, είναι και η δυσκολία ιχνηλάτησης στις μαζικές αυτές εκδηλώσεις, όπου συγχρωτίζονται πολλοί και άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι.

«Σε ήπια ύφεση το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον» Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι η πανδημία στην Ελλάδα παρουσιάζει ήπια ύφεση και σε καμία περίπτωση αποκλιμάκωση.

Η επιβάρυνση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι μεγάλη με 451 νέες εισαγωγές στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερά υψηλός, με 98 νεκρούς στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών.

Σε περιοχές, επίσης, στις οποίες υπήρχε πολύ μεγάλη αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, εμφανίζεται μικρή ύφεση, ενώ σε άλλες που δεν είχαν επηρεαστεί από το πρόσφατο κύμα της πανδημίας έχουν ανέβει σημαντικά οι επιδημικοί δείκτες.

Μεγάλη διασπορά παρατηρείται στα νησιά και κυρίως στην Κρήτη, ενώ υψηλό αριθμό μολύνσεων και νοσηλειών καταγράφει η Αχαΐα, η Λάρισα και ο Έβρος.

Η πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων στους 548 στον εβδομαδιαίο μέσο όρο, δεν αποτιμάται από τους ειδικούς ως μετρήσιμος δείκτης αποκλιμάκωσης, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των θανάτων που συμβάλλει με αρνητικό τρόπο στην γρήγορη «απελευθέρωση» κλινών στις ΜΕΘ.

«Πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα» Μέτρα, όπως η επαναλειτουργία των γηπέδων με το 10% της κάλυψης σε θεατές και πλαφόν τα 1.000 άτομα, όπως και η επαναλειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης με όρθιους θαμώνες, αναμένεται να εξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Το θέμα των γηπέδων, μάλιστα, παρά τα όσα ακούγονταν τις προηγούμενες μέρες, δεν ετέθη καν στη συνεδρίαση της Τετάρτης (09.02.2022).

Ως προς τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, δεν προβλέπεται να επιτραπούν τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις παρελάσεις. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξει μια μικρή χαλάρωση της τελευταίας στιγμής, εάν και εφόσον -όπως λένε οι ειδικοί- το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες εκείνη τη δεδομένη εποχή, δηλαδή σε περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

«Αν αύριο μεθαύριο έχουμε κάποιες καταπληκτικά θετικές εξελίξεις… δεν ξέρω. Όμως, τις εκδηλώσεις και τις παρελάσεις της Αποκριάς δεν γινόταν να τις αποφασίσουμε την τελευταία στιγμή», λέει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Το πρόβλημα με τα καρναβάλια είναι πως δεν είναι σε μία πόλη, είναι σε όλη την Ελλάδα. Πώς θα το αναστρέψουμε αυτό, αν αυξηθούν για παράδειγμα οι νοσηλείες ή οι θάνατοι λόγω της υπερδιασποράς;», σημειώνει.

Απελευθέρωση του αριθμού των καθήμενων στην εστίαση Μόνη… παρηγοριά, η απελευθέρωση του αριθμού των θαμώνων σε εστιατόρια ταβέρνες και καφετέριες. Ένα μέτρο που ελήφθη με αφορμή την Τσικνοπέμπτη και με σκοπό να διευκολυνθούν οι πολίτες, αλλά και να δουλέψουν οι επιχειρήσεις.

Με εμβολιασμένους, καθήμενους και με τα τραπέζια σε απόσταση, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος, όπως αποφάσισαν οι ειδικοί που εισηγήθηκαν προς την κυβέρνηση την χαλάρωση του συγκεκριμένου μέτρου.

Πηγή: thebest.gr

1 view0 comments

コメント


bottom of page